Havas és jeges utakon fokozottan ügyeljünk a sebességre!

Annak érdekében, hogy megelőzzük a kerekek blokkolását és a jármű feletti uralmunk elvesztését, mindig fokozatosan fékezzünk, s amikor csak lehet, használjuk a motorféket.

Ha a kerekek leblokkolnak és csúszni kezdenek, vegyük le a lábunkat a fékpedálról, várjuk meg, amíg újból megtapadnak, s csak ekkor fékezzünk újból, fokozatosan, folytatva a motorfék használatát.

Csúszós úton vezessünk mindig óvatosan lassan

Egy abroncs talajjal érintkező felülete megegyezik egy emberi tenyér nagyságával, ezért télen még fontosabb a megfelelő abroncs kiválasztása, hiszen autónk csak ezen a négy ponton érintkezik az úttal.

Az autó egyensúlyvesztésének megelőzése érdekében a kanyarokat puhán vegyük be, alacsony és egyenletes sebességgel. Ha az autó orra irányíthatatlanná válik, a lábunkat levéve a gázpedálról csökkentsük a sebességet, szükség esetén finoman fékezzünk. Ha az autó hátulja kezd kisodródni, az egyensúly visszaállítása érdekében gyorsítanunk kell.

Kulcsfontosságú tudnivalók a téli útviszonyok megzabolázásához

A megcsúszás elkerülése érdekében induljunk mindig nagyon óvatosan és csak fokozatosan gyorsítsunk. Ha a kerekek egy helyben forognak, kapcsoljunk eggyel magasabb sebesség fokozatba, hogy csökkentsük a kerekekre gyakorolt erő nagyságát és a megfelelő mértékben biztosítsuk az autó meghajtását.

Hegymenetben való haladásnál úgy csökkenthetjük a megcsúszás veszélyét, hogy a száraz időben használt sebességi fokozatnál magasabb sebességbe kapcsolunk.